top.jpg

OPETUS JA VALMENNUS

Granåsalla voit oppia lähes kaikkea hevoskäsittelystä sekä maasta että selästä. Sinun on mahdollista kokeilla maastakäsintyöskentelyä naruriimussa ja hevonen vapaana (ns ”hevoskuiskaamista”) tai kapsonissa (”klassinen maastakäsintyöskentely”), ohjasajoa ja tietysti ratsastamista. Yhtenä tavoitteena olisi huomata miten vähän fyysisiä apuja tarvitaan hevoskäsittelyssä, mutta miten paljon esim. mielenrauha, mielikuvat, hengitys ja läsnäolo vaikuttavat. Opettajana toimii Åsa Grönlund, joka pyrkii koko ajan löytämään uusia tapoja opettaa ja oppia ihmisen ja hevosen välistä, kitkatonta kommunikointia. Granåsalla opit hevosihmisenä kiertämään ongelmia ja ratkaisemaan ne toista kautta, sekä löytämään uusia, pehmeimpiä keinoja saada hevonen mukaan yhteistyöhön – älä ylläty jos tämä vaikuttaa myös sinun elämääsi tallin ulkopuolella!


Kaikkien hevoskäsittelyn perustana on hyvinvoiva terveellinen hevonen, joka saa laumassa muiden hevosten kanssa toteuttaa itseåån ja viettää kunnon hevoselämää. Yleisin syy hevosten käytösongelmiin onkin kipua, liikunnan tai korsirehun* puute, ja tämän takia kaikki Granåsan hevoset elävät laumoissa ja syövät niin paljon heinää kuin niille pystymme ruokkimaan ilman, että ne lihovat liikaa. Pyrimme koko ajan pitämään hevoset rauhallisina ja rentoina, mutta eteenpäinpyrkivinä ja yhteistyöhaluisina.

*korsirehu ~ heinää. Hevonen pursekelee ja syö luonnossa n. 16 tuntia/vrk, eli hevosten vatsassa kuuluu koko ajan olla vähän ruokaa, tai maha (sekä heosen mieli) hapantuu ja pahimmassa tapauksessa muodostuu vatsahaavoja.

 

Maastakäsittely

Maastakäsittely voidaan jakaa eri osa-alueisiin. Yhteistä niillä on, että ihmisellä on jalat maassa, eikä istu hevosen selässä.

Kaiken perustana on luonnollisen hevostaidon maastakäsittely, missä ihminen oppii käyttämään kehon kieltä ja energiaa muun muuassa siirtämään hevosta. Pyritään siis niin pitkälle kuin mahdollista matkimaan hevosten omia tapoja toimia, mutta aika pitkälle opetetaan tai on opeteltu hevoselle miten sen pitäisi toimia ihmisten kanssa. Tämä maastakäsittely voidaan myös kutsua (naru)riimutyöskentelyksi, koska hevonen on (naru)riimussa, ellei se ole vapaana pyöröaitauksessa, maneesissa tai tarhassa. Oppilaat oppii miten talutetaan hevosta, ettei se astu jalkoihin, miten siirretään hevosta käytävällä ilman että joutuu työntämään 500 kiloa hevosta voimalla (ei muuten onnistu…), miten hevosta voi juoksuttaa käyttämällä kehon energia, eikä vain raippaa, miten perutetaan hevosta vetämättä riimunnarusta yms. Nämä asiat saattavat tuntua arkipäiväisiltä ja ehkä jopa jonkun mielestä turhista, kunnes törmätään ongelmiin, kuten esim. hevoseen, joka ei halua ottaa kuolaimia suuhun tai mennä traileriin, tai joka hermostuu jäädessään yksin ja karkaa käsistä. Silloin huomaa miten tärkeätä on osata käyttää omaa kehokieltä ja oikeat avut ja oikea asenne ratkaisemaan ongelmia.

Voit siis oppia käyttämään kehon kieltä, mielikuvia, oikea asenne (mielessä) ja asento (keholla) sekä oikeanlaista energia hevosen käsittelyssä, sekä lukemaan hevosta ja säätää näitä edellä mainittuja apuja eri hevosille sopiviksi. Samalla voit myös oppia kiittämään hevosta oikeassa paikassa, eli pyytää hevosta tekemään jotain ja lakkaa pyytämästä kun hevonen tekee. Sama periaate toimii myös ratsastaessa ja saattaa kuulosta helpolta, kunnes huomaa, että täytyy myös kiittää hevosta yrittämisestä, eli kun hevonen yrittää löytää ratkaisua, ja ennen kuin se turhautuu, kun ratkaisu ei löydy. Yrityksen huomaaminen vaatii oppilaalta harjoittelua ja todellista läsnäoloa ja keskittymistä, mutta usko tai älä, kun sen osaat, huomaatkin, että tunnet hevosen yrittämisen vaikka riimunnarussa.

Näitä oppeja voit sitten siirtää muuhun työskentelyyn. Voit edelleen jatkaa maastakäsin ja siirtyä vaikka klassiseen maastakäsintyöskentelyyn tai miksei ohjasajoon. Klassisessa maastakäsintyöskentelyssä käytämme yleensä ns portugalilaista kapsonia, eli nahkariimua, jolla on nahalla vuorattu ketju, joka kulkee hevosen nenän yli ja johon kiinnitetään ohja tai liina. Kapsonin ideana on, että hevonen taipuu oikein, nenästä lähtien, eikä esimerkiksi leuka edellä. Tässä työskentelyssä voit oppia suoristamaan hevosen vinouksia, verryttelemään hevosta, venyttelemään sen lihaksia ja opettamaan se liikkumaan oikeassa muodossa, jotta se voisi kantaa ratsastajaa.  Opit myös miten hevoselta pyydetään avo- tai sulkutaivutusta maastakäsin. Klassisessa maastakäsintyöskentelyssä työskennellään kaikissa askellajissa, mutta ohjaaja/”ratsastaja” kävelee koko ajan hevosen vieressä, vaikkapa laukkapiruetissa. Valitettavasti meillä Granåsalla ei vielä(!) ole hevosta, joka osaisi mennä niin koottua laukkaa maastakäsin, että oppilaat voisivat piruettia harjoitella…

 

 

Ratsastuksen opetus

Tarjoamme ratsastustunteja kaikenikäisille ja -tasoisille ratsastajille, vaikka päähuomio on aikuisissa harrasteratsastajissa, jotka haluavat oppia ratsastamaan kevyin avuin, istumaan rennosti hevosen selässä ja/tai miten hevosen tulee liikkua, jotta se kehittyisi fyysisesti parempaan kuntoon. Meillä käy myös lapset ratsastamassa ja tapoihimme kuuluu pitää yksityistunteja ja paljon istuntaharjoituksia liinassa, mikä sopii erityisen hyvin herkille tai pelkääville ratsastajille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastusvalmennus

Granåsalla käy säännöllisesti eri valmentajia.
Hyvät puitteet valmentautumiselle takaa iso ratsastuskenttä, maneesi sekä estekalusto. Tarjoamme myös majoitusta valmennukseen tuleville hevosille ja ratsastajille.

Åsa Grönlund ei pidä varsinaista kilpavalmennusta, mutta klassisen ratsastuksen tunnit on hyvä perusta sekä koulu- että estekisoihin! Mikään ei siis estä ihmistä kilpailemasta vaikka ratsastaisi muuten "klassisesti"

Granåsan Facebook-sivusta löydät kuvia ja tuloksia kilpailuista ja muista taphtumista: Granåsa Hästgård/Hevostila
_____________________________________________________________________________________________

Granåsa järjestää myös erilaisia kursseja.
(Lue lisää, Kurssit)